SMA ( SPİNAL MUSKULER ATROFİ ) İLAÇ UYGULAMASI
5.10.2017

Yakın zamana kadar etkin bir tedavisi olmayan SMA hastalığı için 2016 yılı aralık ayında Amerikan ulusal gıda ve ilaç ajansı (FDA) nusinersen etken madde içerin bir ilacı onaylamıştır.  Nusinersen bir antisense oligonükleotit olup DNA üzerindeki mutasyon bölgesine bağlanarak protein sentezinin devamını sağlamaktadır. İntratekal olarak beyin omurilik sıvısına verilerek uygulanan ve oldukça yüksek maliyeti olan  bu ilaç kısa süre önce Sağlık Bakanlığımız tarafından geri ödeme kapsamına alınmıştır. Türkiye çapında belirlenen birkaç merkezden biri olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Eskişehir, Kütahya, Afyon, Bilecik illerinde bulunan SMA hastalarının tedavilerini yürütecektir. Bu kapsamda 05.10.2017 tarihinde ilk iki hastaya ilaç uygulaması üniversitemiz hastanesinde Doç.Dr. Coşkun YARAR ve Doç.Dr. Kürşat Bora ÇARMAN tarafından uygulanmıştır. Kısa zaman içerisinde tüm hastalara ilaç uygulanması planlanmaktadır.